U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

 

 

 

WORKSHOP HAIKU, PICTURES OF THE MIND,

 

Speciaal voor mensen die zelf al met een groepje zijn, bijvoorbeeld om eens iets anders te doen met een teamuitje, een verjaardag of een familiedag dan bowlen of een huifkartocht.     

Wat zijn Haiku? Haiku zijn drieregelige Japanse gedichten van samen 17 lettergrepen: vijf voor de eerste, zeven voor de tweede en weer vijf voor de derde regel, waarin de natuur en de seizoenen centraal staan. Maar Haiku is veel meer dan alleen maar een gedicht. Het is, zoals Bob Verstraete zegt in zijn boek ‘Haiku’, een emotie verpakken, een landschap tekenen, een zucht slaken. Via Haiku kijken we als door een fotocamera met een telelens naar het leven. Ik noem Haiku dan ook wel "pictures of the mind".

Een prachtige klassieke Haiku is deze van Bashô:

 

De avondklok luidt

de geur van bloesem neemt toe

het geluid neemt af

 

Als je deze Haiku leest ben je direct in de ervaring van Bashô op dat moment. Je hoort de klok, je ruikt de bloesem, er verschijnt een beeld als een foto op je netvlies.

Het maken van Haiku is ook een heerlijk taalspelletje. Haiku is een kunstvorm. Door de beperking van het metrum van 5-7-5 word je gedwongen creatief te zijn. Het is soms een heel gezoek naar de juiste woorden om binnen het metrum toch jouw mindfoto tot uitdrukking te brengen.

In deze workshop zal ik aan de hand van een powerpointpresentatie iets meer vertellen over de achtergrond van Haiku. Daarna gaan we naar buiten, om te kijken, te luisteren, te ruiken, te voelen en inspiratie op te doen voor onze eigen Haiku, waarin het seizoen van het moment centraal zal staan. Na ongeveer een uur gaan we terug naar binnen en maken we aan de hand van onze eigen ervaringen Haiku.

Neem eventueel een camera mee als je denkt dat een echte foto je kan helpen om het beeld weer op te roepen als we naar binnen gaan om Haiku te maken. Neem bij slecht weer ook een paraplu mee, want weer of geen weer, we gaan naar buiten.

Tijdens de workshop zal er thee zijn met iets erbij. Voor materiaal wordt gezorgd. Neem wel zelf een pen mee. Aan het eind van de workshop maken we een boekje, waarin van alle deelnemers de meest geslaagde Haiku komen te staan. Zo zal iedereen een blijvende herinnering aan deze ochtend/middag hebben.

Het is ook mogelijk om de Haiku workshop bij jou thuis te laten plaatsvinden.

Deze workshop op jou/jullie verzoek gepland. Dit kan in de ochtend van 10:00 - 13:00 uur of in de middag van 13:00 – 16:00. De kosten voor deze workshop zijn € 30,- per persoon. Bij mij thuis is plaats voor zo’n 8 deelnemers. Bij jou/jullie thuis misschien voor meer.

 

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?